Jdi na obsah Jdi na menu
 


Preikestolen

16. 3. 2021

Doporučuji otočit telefon na šířku.

Preikestolen (v překladu Kazatelna) je obrovský kvádrový skalní blok vysunutý ze svislé skalní stěny a tyčící se 604 metrů nad třpytivou hladinou Lysefjordu poblíž norského města Stavanger. Je to jedno z těch více navštěvovaných míst v Norsku, a tak jsme opět vyrazili hned z rána, abychom se vyhnuli davům. Ačkoliv je trasa 4 kilometry dlouhá a převýšení je asi 350 metrů, vede cesta kolikrát po úzkých skalnatých balvanech, kde se těžko vyhýbá, a tak si neumím představit motat se v davu turistů.

Po ranním výšlapu se před námi začal otevírat pohled na Lysefjord s výhledy, při kterých se tají dech. Úžas, respekt, strach, obdiv. Tyhle všechny pocity se v nás mísily při tom, co jsme hleděli dolů. Nic nás nedělilo od volného pádu. Žádné zábradlí, žádní hlídači. Byli jsme to jen my a úžasné scenérie.

S blaženým pocitem v srdci jsme se pomalu vydali na cestu domů, při které jsme ještě zvládli navštívit hlavní města Oslo a Stockholm. Na ty ale člověk rychle zapomene. Zato nedotčené krajiny, rozeklané vrcholy hor, divoké řeky (i počasí) v nás zůstaly zakotvené dodnes a přijde mi, jako bychom se vrátili z cesty minulý týden. 

 

Mrkněte se, kde najdete další fotografie zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář